הסיבות לפופולריות של כלים חד פעמיים מתכלים

שימושיים, ידידותיים ומעוצבים: כך הפכו הכלים המתכלים למוצר פופולארי בכל בית בישראל.

איך הפכו כלים חד פעמיים מתכלים למוצר מבוקש?

הכלים החד פעמיים המתכלים הולכים ותופסים מקום של כבוד על שולחן האוכל, במטבח ובתעשיית המזון ובשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות בארץ לצרכנות אקולוגית. קמפיינים סביבתיים, כגון הפרדת פסולת ביתית, מצליחים להניע תהליכי שינוי תפיסתי. יחד עם זאת, מיחזור כלים חד פעמיים מפלסטיק רעיל עדיין לא התפתח בארץ, להבדיל משקיות למשל, מה שתרם למציאת פתרונות חלופיים והכלים המתכלים תפסו את מקומם. במקביל, חלה מהפכה של ממש בעיצוב ותהליכי הייצור של הכלים המתכלים. אם בתחילת דרכם הם נחשבו למוצר יקר והציבור הביע סקפטיות בצורך שלהם, הרי שכיום אפשר למצוא אותם במחירים סבירים וחלקם, כגון כלי אחסון וכפות הגשה, אף עמידים לשימוש חוזר.  שיטות הייצור והטכנולוגיה החדשנית, הביאו עימן עיצובים מפתים וססגוניים והכלים החד פעמיים המתכלים הפכו למוצר אטרקטיבי.

 

האם כלים חד פעמיים מתכלים עשויים רק מחומרים טבעיים?

בדומה לכל מוצר מן הטבע, גם כאן מומלץ לבדוק את הרכיבים והוראות היצרן שעל גבי האריזה. כלים מתכלים עשויים מחומרים מן הצומח, כגון במבוק, עץ, תירס, קנה סוכר, קרטון ממוחזר וכדומה. ישנם יצרנים המתחייבים כי בייצור הכלים מעץ, כגון עץ הדקל, נעשה שימוש אך ורק בעצים שגודלו בשטחי ייעור מתחדשים או בעלים שנשרו מן העצים, כך שלא נגרם נזק למאזן האקולוגי וליערות.  כל היצרניים יתחייבו על שימוש בחומרים אורגניים, לא רעילים אולם חלקם עשויים מעמילן תירס ובחלקם קיימים מרכיבים כגון PLA, שהוא סוג של פולימר אורגני עשוי מצמחים. כך או כך, יש לשים לב שהמוצרים עומדים בתקני המיחזור והייצור האקולוגי העולמיים ומי שמחזיק מתקן קומפוסט בגינה, יכול להנות ממיחזור ביתי ממוצרים מתכלים המתאימים לקומפוסט. הסימן המופיע על גבי אריזות הכלים המתכלים דומה לסמל המיחזור הירוק ובנוי משלושה חצים, במרכזם יופיע מספר, המעיד על הסוג. מספר 6 מעיד על שימוש בפוליסטירן ומספר 5 על שימוש בפוליפרופילן, שניהם ניתנים למיחזור. לעומת זאת הספרה 3 תעיד על מוצר שמשחרר חומרים רעילים לאוויר בתהליכי המיחזור. 

 

אילו כלים מתכלים קיימים כיום?

הפופולאריות של הכלים מתכלים, בעלי המראה האסטטי והמעוצב, תרמו להרחבת ההיצע בשוק הכלים וכיום ניתן למצוא כל כלי שימושי לבית, לאירוח, לאחסון, להגשה וגם "לקחת לדרך". למשל, חמגשיות לאריזת ומשלוח מזון עשויות במבוק או קנה סוכר, הפכו למוצר מבוקש והמראה שלהן פשוט מעורר תיאבון. חמגשיות מתכלות מגיעות בשלל צורות, לרבות חלוקה התאים לשניים או שלושה, כך שניתן להגיש מאכלים שונים בהפרדה מלאה. עוד במתכלים, קיים שפע של כוסות, צלחות וסכום והכל בעיטורים וצורות שעושים חשק לקנות. הכלים החד פעמיים התרחבו גם לתחום ההגשות, כגון קערות לסלט, קערות למרק, לאיטריות ואפילו מגשים חד פעמיים מתכלים להגשת ואיחסון סושי. מה עוד? כלי אחסון, מכסים, כפות הגשה גדולות, כוסות קינוח מעלי דקל ועוד ועוד.


כוסות חד פעמיות שמתכלות תוך 90 יום

כוסות שתייה קרה יכולות להפוך למטרד בבית, לא רק כי הן נופלות ונשברות באופן קבוע אלא כי לבני הבית ולאורחים יש נטייה לעשות בהן שימוש בלי סוף. מכירים את זה שלוקחים "שלוק" מים מכוס ואחרי שעה מוציאים עוד אחת נקייה לשלוק הבא? ואם בכוס נמזג קודם מיץ אז בכלל, חייבים חדשה. בקיצור, בתים רבים ובמיוחד כאלו שמארחים הרבה, עברו כבר מזמן לכוסות החד פעמיות אלא שגם אז התופעה לא נגמרת. כל ההסברים על הנזק הסביבתי העצום שנגרם משימוש בכוסות חד פעמיות מפלסטיק לא בדיוק עוזר אבל יש פתרון גם לזה. הכוסות החד פעמיות המתכלות של ימינו הן חגיגה לא קטנה וניתן למצוא אותן בשפע צורות ושימושים, לרבות כוסות חד פעמיות מתכלות לשתייה חמה. בתחום השתייה הקרה, מהרו לקנות את הכי טבעי ופרקטי, כוסות מעמילן תירס, שמתכלות בקומפוסט בתוך 90 יום. מומלצות ביותר. אפשר לנסות גם את הכוסות השקופות והחזקות העשויות פולימר ביולוגי. בשתייה החמה, צריך לוודא שלא מדובר בכוסות מתכלות מנייר המכילות את חומר ה- PE, המופק מנפט אלא מגיעות עם ציפוי פולימרי אורגני וכמו כן, כי נעשה שימוש בנייר או קרטון ממוחזר.  


אולי יעניין אתכם גם:

האקזוטיות והפרקטיות של כלים חד פעמיים מעלי דקל >>